Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Soproni Szent Mihály Templom és Templomkert Szép Tavaszi Napsütésben (saját videóval)

2009.04.18

Aláfestő zene is van a videóhoz, de jó hangosra fel kell tekerni, hogy halljunk belőle valamit.

 

A Szent Mihály tiszteletére szentelt templomot a XIII. században román stílusban kezdték építeni, de a XV. században gótikussá építették át. Mai alakját az 1800-as években végzett neogótikus rekonstrukció formálta. XV. századi szobrot, falképeket is õriz.
A nyugati homlokzaton emelkedõ torony alsó szintje jól láthatóan középkori, viszont a bejárat béllete és kerete XIX. századi, mint a felsõ szint a nagy kõrácsos és csúcsíves ablakokkal és kõcsipkés körbefutó erkéllyel. A hajó ritmusát adó támpillérek is középkoriak.
A templomba lépve tovább folytatható az egymással harmonizáló, de évszázadok által elválasztott részletek összevetése: gótikus ülõfülkék és neogótikus árkádok, a fõhajót díszítõ oszlopfõk és konzolok plasztikus megformálása a középkori mester tudását dicséri, de rajtuk a festés XIX. századi.
A legteljesebb kettõsséget a fõhajó szentélyében láthatjuk: az égbe törõ gótikus kõbordák lendületét hangsúlyosabbá teszi a Storno Ferenc tervezte neogótikus oltárépítmény. A nyolcszög alaprajzú, XIII. századi Szent Jakab-kápolna román stílusjegyeit viszont mindmáig megõrizte.
Feltártak középkori, XV. századi falfestményeket, illetve azok töredékeit, ezek ma erõsen megújított formában láthatók. Az 1460-1470 körül készült fa Madonna-szobor viszont eredeti szépségét és az évszázadok patináját is õrzi.
A templom berendezése is neogótikus, az 1859-1866 közötti helyreállítás idején készült Storno Ferenc tervei szerint. Megõrzött barokk oltárainak képét Altamonte és Troger iskolájának képviselõi festették. A templom cintermében õrzött sírkövek között XVII. századi, késõ reneszánsz munka is látható.
A kora középkor szokásainak megfelelõen a temetõ területén épült fel a város elsõ plébániatemploma, amely így az erõdített városfalon kívülre került: így történt ez a Szent Mihály-templom esetében is.

Cikk forrása:

http://www.utazzitthon.hu/sopron_szent_mihaly_templom.html

Videó:

http://www.youtube.com/watch?v=iQkt1aWL5w0

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.