Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FORUM SCARBANTIAE régészeti kiállítás (saját videóval)

2009.02.13

FORUM SCARBANTIAE (Scarbantia fóruma)

 


Scarbantiát, mint oppidumot Kr. u. 15.-ben említi először ifjabb Plinius. A város 80 körül municipiumi rangot kapott. Ekkor kezdték kiépíteni a fórumát, amely csak Trajanus (87-117) és Antoninus Pius (136-161) császárok uralkodása közötti időben épült ki teljesen. A II. századi római kori fórum egyedülálló Pannóniában. Részletét szabadtéren a városháza mögötti régészeti parkban láthatjuk. Itáliai mintára épült fórumunk Déli része a római városházával, a curia-val az Új. u. 1. száma alatt (AXA biztosító) tekinthető meg. A fórum északnyugati sarkánál (a mai városháza 1894-95. évi építésekor) tárta fel Bella Lajos a capitoliumi templom maradványait. Ennek monumentális szobrai a Fabricius ház kőtárában (Fő tér 6. Régészeti Gyűjtemény) láthatók. A városháza sarkától kiindulva egy a burkolatban jelzett vonal jelöli a forum Ny-i szegélyét, a basilica, a törvénykezés házának lépcsősorát, amely a tér alatt négy és fél méter mélyen található.Ez egy oszlopcsarnokos pódiumépület volt. A tér keleti részét padlófőtéssel ellátott, emeletes épület zárta le.

 


Részleteiben tipikus itáliai fórumot építettek, amelynek alaprajza viszont inkább a görög agora négyszögletes formáját idézi. A fertőrákosi lajtamészkő lapokkal burkolt tér területe 45x46 m. Gondosan faragott, nyitott esővíz-elvezető csatorna határolja a teret, amelynek D-i oldalán oszlopcsarnok emelkedett, a porticus mögött állt a curia, a városháza. A tér déli szélén három lovas-szobor alapzata is előkerült. Ezeken valószínűleg császárok életnagyságú bronzszobrai álltak. A fórum 1979-1988 között feltárt déli része látható az 1994-ben megnyitott kiállításban (rendezte: Gömöri János).

 

 

 

 

FÓRUM MÚZEUM RÉGÉSZETI KIÁLLÍTÁS
FORUM SCARBANTIAE, ARCHÄOLOGISCHE AUSSTELLUNG,
ARCHAEOLOGICAL EXHIBITION
Sopron, Új u. 1.

 


NYITVA - GEÖFFNET - OPEN:

 


 
 
 H-CS,
 M-D,
 M-Th:
 8-16 h
 

 
 P, 
 Fr,
 Fr: 
 8-13 h
 

 
 Szo-V,
 Sa-So,
 Sat-Sun:
 10-17 h
 

 
 

Jegyváltás /Ticket/:
H-P, M-Fr, M-Fr: Axa Biztosító iroda, Új u. 1. (Tel.: 99/321-804)
Szo-V, Sa-So, Sat-Sun: Napóleon Pince, Új u. 4. (Tel.: 99/320-743)
Jegyváltás a az AXA Biztosító irodában. Belépődíj 240.- Ft, nyugdíjas és diák 120.- Ft.

A kiállításról készítettem egy saját videót, antik görög zenei aláfestéssel, ami egy kicsit sietősre sikeredett, tudom. De azért remélem élvezhető.

A videó a következő oldalon tekinthető meg:

http://www.youtube.com/watch?v=ntXLIoaazr0

A cikk forrása:

http://w3.sopron.hu/scarbantia/index.html

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.