Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gnózis és információ-kommunikáció

2008.07.13

Faragó Ferenc ezt írja egyik a gnoszticizmus és a kereszténység kapcsolatáról szóló írásában:
"A gnózis a tudomány a technika világában is teret követel magának. A tudományos világkép egyre inkább gnosztikus jellegű, a természettudományokban a kutatás „anyagtalanodása” megy végbe.

Az immaterializálódás széleskörűen a komputer technológia révén terjed. A számítógépek virtuális valóságában egyre inkább a hordozójától és tartalmi differenciáitól egyaránt megszabaduló mitikus szellem: az információ-kommunikáció válik uralkodóvá.”

Ezt ma olvastam lakásomban a számítógép előtt ülve a szörnyű melegben. Valóban, a számítógép fémes neonszíneiben, amelynek már én is régóta rabja vagyok, mintha a buddhizmus nirvánájának anyagtalan, mégis tömény és szirupos világa kelne életre.

Ezt látom én is már minden nap a számítógép képernyőjében. A vad színű virágokkal teli nirvánát, ahova az indiai zene hullámzása is visz, mint a narkós, aki elszívta utolsó marihuánás cigarettáját. Az információs szupersztráda ezüstös színei villognak előttem, mint a transzcendentális meditáció tortúráján átesett hippi előtt az indiai nap.

Ahogy fekszik a tűző hőségben vadszínű virágokkal beborított fekhelyén. És egyesülök vele, verejtékes homlokommal, mintha egy izzadt női test, nedves vaginájával egyesülnék. Valami furcsa misztikus kapcsolat van a számítógép ezüstös neonszínei és a kínzó hőség között. Mintha egymásból táplálkoznának. Mintha a számítógép az indiai napot akarná elhozni ide nekünk.

És valóban. Tudósok kimutatták, hogy konkrét fizikai kapcsolat van az internet és a globális felmelegedés között. Ugyanis az internet használat okozta fokozott energiafogyasztás, nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez. Részben az internetnek köszönhetően nemsokára úgy fogunk kinézni, mint India.

Ez az igazi gnózis. Ahogy egyesülök a számítógép képernyőjében lebegő anyagtalan, mégis szirupos és tömény nirvánával, ami valójában én vagyok. Én vagyok az információs szupersztráda.

Aláfestő zene:

http://www.youtube.com/watch?v=XaJNVJNvXIk

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.