Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan tanuljunk meg könyvet olvasni?

2011.02.13

Általános probléma mai magyar társadalomban, hogy az emberek kevés könyvet olvasnak. Ha a magyarok el is sajátítják az olvasás tudományát az általános iskolában, a hosszú szövegek: könyvek, folyóiratok végigolvasásának képessége nem mindig fejlődik ki bennük. Sokszor hallottam már embereket arra panaszkodni, hogy nincs türelmük, kitartásuk olvasni, gyorsan elfárad a szemük stb. Pedig a rendszeres olvasás, művelődés képessége elengedhetetlen a nemzet felemelkedése szempontjából.

 


A könyvek, folyóiratok és más hosszú szövegek végigolvasásának és megértésének képességét mindenkinek ki kell fejlesztenie önmagában. Ezt nyilván csak úgy tudja megtenni, hogy gyakorolja az olvasást, de ha ezt nem jó módszerekkel teszi, akkor a kísérlet hamar kudarcba fullad, és az illető nem fog megtanulni könyvet olvasni. Ezt tapasztalatból tudom, mert én is ezekkel a problémákkal küszködtem fiatal koromban.

 


Tehát akkor melyek a legjobb módszerei annak, hogy elsajátítsuk a könyvek olvasásának készségét? Ha olvasni akarunk, akkor először is hozzá kell jutnunk a könyvekhez. Ha valaki egy adott témában akar elmélyedni, vagy magasabb fokú általános műveltségre akar szert tenni, akkor sok, esetleg akár több száz, vagy még több könyvet is végig kell olvasnia, és én ilyenkor a könyvvásárlást nem javaslom. Egyrészt a sok könyv nagyon sok pénzbe kerül, amit nem mindenki tud megengedni magának másrészt, ha meg is tudja engedni magának, a rengeteg pénz elverése sokakban lelkiismeret furdalást okoz, ami már eleve lehetetlenné teszi, hogy el is tudja olvasni ezeket a könyveket.

 


A könyvvásárlást csak akkor javaslom, ha valaki csupán egy bizonyos könyvet akar elolvasni. Ehelyett ott vannak a könyvtárak, amelyek ma már minden nagyobb településen megtalálhatóak. A könyvtárakból az esetek túlnyomó többségében ki lehet kölcsönözni a könyvet, ha pedig nincs meg az adott könyv az olvasó lakhelye szerinti könyvtárban, akkor is ott van még a könyvtárközi kölcsönzés. Az olvasó lakóhelye szerinti könyvtár bármikor be tudja szerezni az adott könyvet egy másik magyarországi könyvtártól, az olvasónak pedig csak a postaköltséget kell megtérítenie.

 


Ha már kezünkben van a könyv, akkor felmerül a kérdés, hogy milyen módszerek szerint olvassunk. Ha egy könyvet veszünk a kezünkbe, és azt gyorsan végig akarjuk olvasni, tehát egyszerre sokat próbálunk olvasni egy könyvből, akkor hamar belefáradunk az olvasásba, és általában fel is adjuk. Ha pedig minden nap csak mondjuk: 20 oldalt olvasunk el egy könyvből, akkor az olvasás reménytelenül lelassul. Szemünk elé kerülnek könyvünk még elolvasatlan oldalainak százai, továbbá a több száz, vagy még több könyv, amit ezen kívül kell még elolvasnunk, és így úgyszintén fel fogjuk adni a dolgot.

 


Én azt szoktam csinálni, hogy körül bástyázom magam 4-5 könyvel. A 200 oldal körüli könyvekből elolvasok mindennap 20 oldalt, az ennél nagyobb terjedelmű könyvekből pedig elolvasok úgy 40 oldalt. Az egyes könyvek napi olvasása között érdemes egy kis szünetet tartani. Az első időszakban érdemes csak 200 oldal körüli könyveket olvasni, és csak később rátérni a hosszabb könyvekre is. Ennek az előnye az, hogy így egyrészt aránylag sokat olvasunk egyszerre egy nap, mégsem fáradunk ki reménytelenül, mert változatosak a témák, amelyeket olvasunk, hiszen az olvasás problémákkal küzdőknél általában éppen az a probléma, hogy nem tudnak hosszú ideig egy dologra összpontosítani. Továbbá hogy sokat sikerült elolvasnunk egy nap az önmagában is sikerélménnyel tölti el az embert.

 


Tehát a legjobb módszer a könyvolvasás elsajátítására, ha egy nap több könyvből olvasunk keveset. A másik szempont pedig az, hogy ha csak magunknak olvasunk az sokak számára hamar unalmassá válhat. Az emberek többségének csak akkor okoz örömet egy tevékenység, ha annak valami kézzel fogható eredménye van. Ezért ilyenkor mindig érdemes blogot indítani valahol az interneten. Ez nem nehéz dolog. Oda könyvajánlókat, könyvkritikákat vagy több könyv elolvasása után összefoglaló cikkeket írni, tehát rendszerbe foglalni megszerzett tudásunkat. Így egy idő után lesz néhány saját szellemi termékünk, alkotásunk, ami kézzel fogható eredménynek tekinthető, és ez előrelendít minket a könyvek olvasásának tanulásában.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.