Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sopronban jól érzi magát a ciklámen - Pálhegyi Árpád kiállítása (saját videóval)

2010.07.18

A soproni grafikusművész kiállítással ünnepelte hetvenedik születésnapját.

 


Pálhegyi Árpád grafikusművész számára a rajzolás többet jelent mint kedvtelést vagy elhivatottságot. Életcél számára az alkotás, amelyért emberfeletti erőfeszítésre is képes volt.

 


A soproni alkotó hetvenedik születésnapját egy újabb tárlattal ünnepelte, amely június közepéig várja a látogatókat a TIT-ben.

 


Tizenkét éve úgy tűnhetett, talán soha többé nem készülhet új Pálhegyi-grafika, de a művész másként döntött. Egy agyvérzést követően Pálhegyi Árpád teljes jobb oldala lebénult, azonban mindennél jobban fájt neki, hogy elveszítette az irányítást jobb keze felett, amellyel addig alkotott.

 


Hihetetlen akaraterőről tanúbizonyságot téve öt éven át minden egyes nap fejlesztette bal kezét, egészen addig, míg azzal is képes volt rajzolni. Azóta bal kézzel készülnek a grafikák, a különbséget pedig nehéz észrevenni a korábbi és az újabb művek színvonala között.

 

 

˝Valóságos gyógyírt jelentett számomra az első bal kézzel elkészített rajz. Gyermekkorom óta rajzoltam, szerencsére nem tört ketté a pályafutásom, és nem kellett felhagynom vele. Korábban magam sem hittem volna, hogy valakiben létezhet ennyi akaraterő, úgy éreztem, mintha valaki vezette volna a kezem˝ – mondta a művész, aki azt sem adta fel, hogy jobb kezével is újra alkosson, és az írásig már el is jutott.

 


Pálhegyi Árpád addig is bal kézzel rajzol, ottjártunkkor éppen az első színes képét készítette. Mint mondta, szerette volna színesebbé tenni az életét, de a fekete-fehér grafikák is tovább készülnek. Új technikákon is dolgozik a művész, aki a rá mért csapás ellenére is töretlenül optimista, és erőt merít minden egyes képből, ami a közönsége mellett saját magának is nagy örömet okoz.

 


˝Az unokáim éppúgy szeretnek rajzolni, mint én. Amikor nálunk gyűlnek össze, mindig rajzolnak közösen, amit aztán megőrzök, hogy később újra elővehessük őket˝ – mesélte a feleségével élő, két gyermekkel és öt unokával büszkélkedő művész, akitől az unokák talán nemcsak a rajzolás szeretetét, hanem tehetségét és kitartását is örökölték.

Cikk forrása:

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/gyogyirt_jelentett_a_rajzolas_a_soproni_m uvesznek/2160866/

A videók itt megtekinthetőek:

http://www.youtube.com/watch?v=g99m79pBxBQ

http://www.youtube.com/watch?v=tgv92IspRJI

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.